Met schade aan uw voorruit naar de autokeuring? Let op voor de strengere regels!

10/04/2019 door Johan Deforce

Moet u binnenkort met uw wagen naar de keuring en is uw voorruit beschadigd? U vraagt zich misschien af welke schade toegelaten is en waarvoor uw auto kan afgekeurd worden? Gebreken aan de voorruit van uw wagen kunnen een reden zijn voor een rood keuringsbewijs waardoor u genoodzaakt bent om uw voorruit te vervangen. Zit u met een sterretje in de voorruit ten gevolge van steenslag of andere schade? Lees dan zeker dit artikel om te weten te komen waarop u moet letten alvorens naar de keuring te gaan.

Let op: Sinds kort is de controle ook strenger geworden. Hierdoor is het mogelijk dat schade uit het verleden, waar u vroeger enkel een waarschuwing voor kreeg, een reden kan zijn voor een afkeuring.

Strengere regels voor autoruiten sinds december 2018

We zien bij Autoglas West dat er sinds december veel meer klanten langskomen voor een vervanging van hun voorruit omdat ze afgekeurd zijn bij de schouwing. Dit komt omdat sinds 17 december 2018 strengere criteria toegepast worden bij de keuring van autoruiten. Voordien werd een voorruit enkel afgekeurd op basis van schade die in het gezichtsveld van de bestuurder voorkwam. Vroeger kon je met een barst of ster aan de passagierszijde of aan de rand van de ruit nog altijd slagen voor de autokeuring. In de meeste gevallen kwamen bestuurders er van af met een waarschuwing.

De Vlaamse overheid heeft de regels verstrengd onder invloed van een Europese richtlijn. De Europese regelgeving 2014/45/EU verplicht alle lidstaten van Europa om dezelfde basisrichtlijnen te volgen wat betreft de periodieke technische controle van auto's. In 2018 heeft Vlaanderen deze richtlijn omgezet in een Vlaamse regelgeving en die wordt nu toegepast door de keuringscentra.

Deze nieuwe Europese regelgeving beperkt de controle niet meer enkel tot het gezichtsveld van de bestuurder maar de keuring wordt nu uitgebreid tot het volledige gebied dat schoongemaakt wordt door de ruitenwissers. Door deze nieuwe regel kunnen krassen, barsten, sterretjes en vervormingen van de voorruit binnen het schoonmaakgebied van de ruitenwissers allemaal aanleiding geven tot een afkeuring. Enkel voor schade aan de randen van uw ruit hoeft u zich geen zorgen te maken.

Bijkomend controleert de autokeuring nu ook de staat van de zijruiten. Indien deze een beschadiging hebben die het zicht op uw buitenspiegels verhindert dan kan dit ook een reden zijn voor een rode kaart.

Welke beschadigingen zijn toegelaten?

Niet alle schade leidt tot een afkeuring. Er zijn regels voor welke beschadigingen meetellen en hoe groot deze mogen zijn. Concreet moet je aan volgende regels voldoen:

  • Barsten of vervormingen in het gelaagd glas mogen niet langer dan 10 centimeter zijn als er één laag van het glas beschadigd is, of slechts 5 centimeter als de schade in beide lagen van de voorruit zit
  • Krassen mogen niet breder zijn dan 5 millimeter
  • Doorzichtige verkleuringen of sterretjes mogen een diameter hebben van maximaal 2 centimeter
  • Ondoorzichtige beschadigingen moeten kleiner dan 1 centimeter diameter zijn

Twijfelt u of de schade aan uw voorruit binnen de bovenstaande eisen valt? Neem dan contact met ons op en wij geven u advies over wat de beste oplossing is voor uw persoonlijke situatie. Dankzij de jarenlange ervaring van onze monteurs kunnen wij u adviseren of een herstelling nog mogelijk is of dat u toch beter onmiddellijk uw voorruit laat vervangen. Door uw voorruit op voorhand te laten nakijken kunt u een herkeuring vermijden!

Voorruit herstellen of vervangen?

Het herstellen van uw voorruit is, afhankelijk van het model, 5 à 10 keer goedkoper dan een volledig nieuwe voorruit te plaatsen. Indien mogelijk is de goedkoopste oplossing de voorruit herstellen. Helaas kan niet elke beschadiging hersteld worden.

Een sterretje of barst kleiner dan 3 cm kan meestal succesvol hersteld worden. Na de herstelling is de oorspronkelijke schade in de meeste gevallen onzichtbaar of blijft er enkel een klein litteken over dat binnen de wettelijke normen valt. Bovendien biedt Autoglas West u de garantie dat indien u alsnog afgekeurd wordt wij de herstelling terugbetalen als u vervolgens uw voorruit bij ons laat vervangen.

Andere beschadigingen zoals een vervorming, verkleuring of grotere barsten zijn niet herstelbaar. In deze gevallen is de enige oplossing de voorruit vervangen. Denkt u dat uw voorruit niet meer te repareren valt en dat een vervanging nodig is? Contacteer ons dan voor een prijsofferte voor de vervanging van uw voorruit. Bij Autoglas West bent u zeker dat u vakkundig geholpen wordt en dat voor de scherpste prijs.

Mijn voorruit werd afgekeurd wat nu?

Bent u ook verrast door de strengere keuringsregels en geeft het keuringscentrum u een rood keuringsbewijs afgegeven? U dient dan de gebreken aan uw voorruit op te lossen, als eigenaar van het voertuig moet u binnen de 15 dagen de auto laten herkeuren. Maar geen paniek, wij helpen u snel terug op weg. Bij Autoglas West vindt u de grootste voorraad autoruiten van het land onder één dak die onmiddellijk uit stock leverbaar zijn. Hierdoor kunnen wij u meestal de volgende werkdag al weer op weg helpen. Aarzel niet en contacteer ons om een afspraak te maken.